Ez a vegán répatorta gyors, olcsó és egyszerű, az a legjobb benne, hogy minden összetevője könnyedén variálható, így ha valami nincs otthon, nagyon könnyű helyettesíteni. Diákcsemege helyett, gyakorlatilag bármilyen csonthéjas megfelel. Olívaolaj helyett sima olaj, kókuszzsír vagy margarin. Az állaga szaftos és omlós, az íze pedig gazdag és fűszeres. Forrás: Nosalty
Előkészítés | 60 perc |
Sütés/főzés | 45 perc |
Mennyiség |
adag
|
Hozzávalók
Tészta
- 320 g finomliszt
- 160 g barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk szódabikarbona
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk gyömbérpor
- 1.5 dl olivaolaj
- 1 dl narancslé
- 1 dl rízstej
- 2 db sárgarépa közepes méretű, reszelt
- 100 g diákcsemege aprított
Hozzávalók
Tészta
|
|
Elkészítés
Tészta
- Sütőt 170 fokra melegítsük elő.
- Először a száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a nedveseket, majd a reszelt répát, és a legvégén forgassuk hozzá a diákcsemegét. A tésztának jó sűrű állagúnak kell lennie, ne nagyon folyjon.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába (20 cm átmerőjű) öntjük a masszát (olajozott és lisztezett formával is működik a dolog.)
- 170°C fokon, légkeveréssel 45-50 percig sütjük, de kb. 35 perc után, ha már pirul a teteje, takarjuk le alufóliával. Ha kész, tűpróbával ellenőrizhetjük.
- Vegyük ki a formából, és letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
Máz
- Tálalás előtt fél órával készítsük el a mázat, hogy kellően rádermedjen.
- A citromlevet a porcukorral alaposan kikeverjük, nagyon sűrű, fehér masszát kell kapnunk, ami szinte alig folyik.
- Körbecsorgatjuk vele a torta tetejét és oldalát is, majd az egészet gazdagon megszórjuk pirított tökmaggal.