![](https://veganporta.hu/wp-content/uploads/2020/02/majgaluska-leves-1024x307.jpg)
A hagyományos ízek kedvelőinek általában nagy kedvencei a tradicionális májgombóc és grízgaluska levesek. Ezúttal az előbbit készítjük el közösen. Reméljük sikerül örömet csalnunk ízlelőbimbóitokra reformreceptünkkel és kipróbáljátok Ti is! Nálunk óriási népszerűsége van, egyszerű de mégis igazán nagyszerű!
![majgaluska-leves](https://veganporta.hu/wp-content/uploads/2020/02/majgaluska-leves-1-600x400.jpg)
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 60 perc |
Mennyiség |
fő
|
Hozzávalók
- 1 darab hagyma felaprítva
- 3 darab répa (közepes méretűek)
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
- 6 darab burgonya (kisméretűek)
- 3 marék sárga hüvelyű zöldbab (választható) (mirelit is használható)
- 3 marék zöldborsó (mirelit is használható)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 doboz növényi pástétom 180-200 g
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál majoranna
- bors ízlés szerint
Hozzávalók
|
![]() |
Elkészítés
- A répát, krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, és egy lábasba dobjuk annyi vízzel, hogy bőven elfedje. Hozzáadjuk a zöldbabot, petrezselymet, hagymát, sót és borsot. (Fehérrépát, zellert, de akár patisszont is tehetünk bele, ezeket is az elején érdemes hozzáadni.) Ha kevesebb vizet adunk a leveshez az elején, és így fűszerezzük gazdagon, akkor a zöldségek ízesebbek lesznek. Ha már félkészre megfőttek, felöntjük az általunk kívánatos vízmennyiséggel.
- Mikor forr a levesünk, hozzáadjuk a zöldborsót. Ezen a ponton felönthetjük annyi vízzel, hogy már ne legyen sós, de még tele legyen ízzel.
- Közben a pástétomot egy tálba kanalazzuk, és hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, a zsemlemorzsát, borsot és a majorannát, majd felöntjük kb. fél dl vízzel. Nagyon alaposan elkeverjük, majd egy serpenyőben folyamatosan kevergetve melegítjük. Ettől kissé visszasűrűsödik, így könnyebb lesz kifőzni a gombócokat.
- A levesünkből vegyünk ki egy kisebb lábasba annyit, amennyiben ki tudunk főzni néhány gombócot egyszerre, és van helyük feljönni a leves tetejére. Tegyük a tűzre a kis lábast is és várjuk meg, hogy felforrjon benne az alaplé.
- Két teáskanál segítségével formázzuk meg a gombócokat. Az egyikkel kanalazzunk ki egy keveset a pástétomos masszából, és a másikkal kanalazzuk ki a kanálból, majd dobjuk a lobogó forró alaplébe. Egyszerre kb. 5 db-ot főzzünk, és 1-2 perc forralás után ki is halászhatjuk egy lyukacsos merőkanállal, vagy fém szűrővel. Főzzük ki az összes gombócot ilyen módon. A gombócokat egy külön tálban tálaljuk, nehogy szétázzanak idő előtt a levesben.
- Közben a levesünkben már megfőttek a zöldségek, ezt villával le is ellenőrizhetjük.
Megjegyzés
Forrás: VegaNinja