Legyél vega egy napra! Étkezz karma mentesen!

Húsmentes hétfő annak a mozgalomnak a neve, mely mindenkit arra kér, hogy legalább heti egy napra próbálja ki, milyen vegetáriánusnak lenni. Mindegy melyik napot választod, a lényeg, hogy arra a napra vállalod: reggeltől estig nem eszel húst. Cselekedj így a bolygóért, az állatokért, a saját egészséged érdekében, vagy bármi másért, ami téged motivál.

Hogy mire jó ez?

Teszel egy nagy lépést a bolygónk védelmében, az egészséged érdekében, és az állatokért.

Hiszen a legtöbben csak azért nem mernek belevágni a vegaságba, mert nem tudják elképzelni, hogy hús nélkül is lehet finomakat főzni. Pedig a lehetőségeknek csak a kreativitás, az idő, és pénztárca szabhat határt. Manapság ellepik az internetet a vega receptek, facebook csoportok, főzös vlogok. Ha pedig hiányozna a húsos imidzs, szemeidet és ízlelőbimbóidat jobbnál jobb növényi alapú húshelyettesítőkkel csaphatod be. Számos növényi húspogácsa, darált – növényi összetételű – „hús”, növényi pástétom, szójavirsli, gabona kolbász várja, hogy felfedezd ízvilágukat. Nem kell lemondanod kedvenc hagyományos ételeidről! Kreativitás, gyakorlat vagy egy kis segítségkérés gyakorlott vega konyhatündérektől, és máris asztalodon  a karma mentes, ínycsiklandó menü.  

A húsfogyasztás csökkentésével véded a Földet.

A boltok polcairól levehető hústermék előállítása rengeteg környezeti terheléssel súlytja bolygónkat. A nagyüzemi állattartás nem tartható fenn. Esőerdőket irtanak újabb és újabb termőterületekért, hogy takarmányt termelhessenek rajtuk. A gépjárművekből származó CO2 kibocsátással verseng a nagyüzemi állattelepek CO2 kibocsátása, csupán már az állatok levegővétele következtében, melyet egyre kevésbé tudnak egyensúlyozni az eltűnőben levő érintetlen erdős zöld felületek. Ezen felül lehetetlen környezetbarát módon megoldani ennyi üzemi körülmények közt tartott állat salakanyagának kezelését is. És akkor még nem is beszéltünk az állatjóléti körülmények teljesüléséről vagy betartásáról ezekben az üzemekben, és mindezek etikai vonzatáról.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2006-os jelentése szerint évente 7,516 millió tonna CO2 egyenértéke, vagyis az évenkénti világszintű üvegházgáz kibocsátások 18%-a tulajdonítható a szarvasmarháknak, bivalyoknak, birkáknak, kecskéknek, tevéknek, lovaknak, sertéseknek és baromfiknak.

Az egészségügyi kockázatokról számos tudományos tanulmány és könyv jelent meg, melyek közül az egyik legátfogóbb a Kína tanulmány. A könyv a népbetegségek, köztük a szívbetegség, elhízás, cukorbetegség, rák és autoimmun betegségek, és azok táplálkozási szokásokkal összefüggő jellegére mutat rá.
A vörös húsok fogyasztási kockázataira rendszeresen  hívják fel a fogyasztók figyelmét különféle táplálkozási és életmód fórumokon. A vörös húsok fogyasztása tudományosan bizonyított módon növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint az egyik vezető halálok, a vastag- és végbélrák megjelenését.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint, napi öt deka vörös húsokból készült feldogozott élelmiszer, vagyis szalámi, kolbász, szalonna vagy sonka fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.

Ha felkeltette a poszt az érdeklődésedet, figyelmedbe szeretném ajánlani a következő két gondolatébresztő filmet is a témában.

Csatlakozz Te is a húsmentes hétfő mozgalomhoz!
Adj időt, esélyt magadnak!
Tapasztald meg a vegaság felszabadító érzését!